Най-голямата мрежа от зарядни станции в България – Eldrive – ще

...
Най-голямата мрежа от зарядни станции в България – Eldrive – ще
Коментари Харесай

Eldrive разширява мрежата си в България до над 2000 зарядни станции

Най-голямата мрежа от зарядни станции в България – Eldrive – ще построи още 1530 точки за зареждане на територията на страна ни в идващите три години. В момента компанията оперира малко над 700 станции за зареждане на близо 500 местоположения, обясниха от сдружението за Economic.bg. 
Мащабни проекти
В проектите на Eldrive влиза построяването на общо 8 472 зарядни точки в пазарите, на които оперира – България, Литва и Румъния. Сумата, планувана за плана, е 146 млн. евро, от които 40 млн. евро са заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ). От компанията допълниха пред Economic.bg, че към 20% от общата инвестиция, или 29 млн. евро ще е за станциите у нас.

Проектът планува всички станции да се изградят в идващите 3 години. Имаме партньорства с първокласни местоположения с основно за транспортните коридори разположение, на които ще прибавим нови зарядни станции. Едновременно с това, непрестанно търсим нови подобаващи местоположения и сътрудници “, допълват от компанията.

В главната си част станциите ще са бързозарядни с мощ от 22 kW до 400 kW, допълниха от компанията. 
В крайник със Зеления пакт 
Проектът ще търси решение на слабото нахлуване на електрическите коли и на зарядните станции в трите страни и ще им помогне да реализират заложените в Зеления пакт на Европейски Съюз цели за един милион публични зарядни станции за електрически автомобили и станции за различни горива във всички 27 страни членки до 2027 година Мрежите за зареждане на електрически коли ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически транспортни средства и ще спомогнат за понижаване на излъчванията парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

" Елдрайв Холдинг “, под контрола на български вложители, към този момент експлоатира над 1 200 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни. Зареждането на електрически коли е измежду секторите, които имат право на спомагателна поддръжка по специфичната самодейност на Европейска инвестиционна банка в помощ на REPowerEU – проектът на Европейски Съюз за превъзмогване на зависимостта на Европа от изкопаеми горива.

„ Този план е от извънредно значение “, съобщи вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис.

Транспортният бранш е един от главните източници на излъчвания от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за понижаване на нездравословните излъчвания и на замърсяването на въздуха. В същото време, действителният преход към електрически коли е неосъществим без нужната инфраструктура “, казва Какурис.

Той припомня, че в качеството си на климатичната банка на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка поддържа построяването на мрежи за зареждане на електрически коли и ще взе участие в модернизацията на превоза в България, Литва и Румъния.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР